כשרות
(הסבר לגבי שנת השמיטה מופיע בהמשך הדף! ההסבר כאן הוא לגבי שנה רגילה)
הכשרות שלנו היא כשרות למהדרין.
תרומות ומעשרות הופרשו כדין. ישנו משגיח שמגיע לבית האריזה ומפריש תרו"מ בעצמו.
כל הפירות ללא חשש ערלה.
בתוצרת בה יש מחלוקת האם היא פרי או ירק ( פפאיה, פסיפלורה, פטל , קובו וכד') - נוהגים כדעת הסוברים שהם ירק, ולא פרי.
ירקות ירוקים- ללא פיקוח הלכתי בנושא חרקים. רצוי לשטוף לפני לפני השימוש (תוצרת אורגנית ולא מרוססת בכימיקלים)
לשאלות נוספות:
הרב חיים גפנר (טלפון בלבד. אין ווטסאפ) - 0527648003
שנת שמיטה
אז לפני שנתחיל, הנה אמ:לק קצר לממהרים ביניכם:
בקצרה: בשנת השמיטה, ולאורך חצי מהשנה שאחרי שנת השמיטה (שעדיין ישנם ירקות ופירות עם קדושת שביעית באמצע השנה השמינית) - על כל פרי וירק באתר יסומן בדיוק מהו רמת הכשרות שלו, מתוך שבעה קטגוריות שונות.
חשוב לציין - כל הפירות והירקות בכשרות מהדרין, למעט מה שמסומן עליו "היתר מכירה" שהוא בכשרות רבנות רגילה. על כל מוצר יסומן מהו רמת הכשרות שלו.
ועכשיו באריכות:
בשנת השמיטה, ישנם כמה וכמה פתרונות לאיך מתמודדים עם שנת השמיטה, תוך קיום המצווה במלואה מצד אחד, ועם מינימום של פגיעה בחקלאים ובצרכנים מצד שני. כאשר פתחנו את המיזם החברתי שלנו, היו 2 עקרונות קריטיים שעמדו לנגד עינינו, ושאנו מתכוונים ליישמם גם בשמיטה:
1) מתן תמיכה מלאה בחקלאות הישראלית, תוך כדי שמירה מוקפדת על סחר הוגן עם כל החקלאים שלנו, במטרה לקבל גם מחיר שטוב לצרכן אך גם מחיר שהוגן לחקלאי ונותן לו לחיות בכבוד.
2) הבאת התוצרת האיכותית ביותר שיש, והטרייה ביותר שיש. המטרה היא להביא את כל התוצרת אליכם עד 24 שעות מהקטיף.
כדי ליישם עקרונות אלו, לאורך שנת השמיטה אנחנו נעבוד עם שבעה קטגוריות שונות של כשרויות:
1) יבול הערבה - ע"פ ההלכה מקו רוחב מסוים ודרומה, השטח לא נחשב גבולות ארץ ישראל ההילכתית, ולכן אין בפירות וירקות הגדלים בו קדושת שביעית. חשוב לציין שיש מחלוקת על קו הרוחב המדויק שדרומית לו כבר לא נחשב א"י, ולכן במקרה הזה אנחנו נלך ע"פ ההגדרות ההלכתיות של בד"ץ בעלזא
2) אוצר בית דין - אלו יהיו פירות בקדושת שביעית עם היתר מבית דין למכרם. פירות וירקות אלו יימכרו באתר כאומדן משקל, וללא שקילה מדויקת (כמובן שאנחנו נוודא שאומדן תמיד יבוא לטובתכם מבחינת המשקלים. תמיד תקבלו יותר מאשר מה שאנו מעריכים שיש במשקל המארז). חשוב לשים לב שיש לנהוג בפירות אלו בכבוד יתר כיאה לפירות עם קדושת שביעית.
3) יבול נכרי - ע"פ ההלכה, לפירות וירקות הגדלים על קרקע של בעלים לא יהודי אין קדושת שביעית. חשוב לציין - מדובר על חקלאות דרוזית ישראלית, מחקלאים שפגשנו אישית ואנחנו יודעים שניתן לסמוך עליהם. לא נביא פירות שיובאו מהרשות הפלסטינית/עזה/ כל מקור אחר שאין לנו שם קשר אישי עם החקלאי
4) היתר מכירה - פירות וירקות שהחקלאי מכר את שדהו לגוי בתחילת שנת השמיטה, ע"פ היתר המכירה. חשוב לציין שהפירות וירקות אלו אינן בכשרות הרב אפרתי כהכשר מהדרין, אלא בכשרות הרבנות כהכשר רגיל. אנו נעדיף להביא פירות וירקות מהיתר מכירה רק כשלא יהיה היצע של פירות וירקות טריים ואיכותיים משאר הקטגוריות.
5) יבול שנה שישית - שימו לב: לא מדובר כאן על תוצרת לא טריה, או תוצרת מבתי קירור!! על פי ההלכה "הכל הולך אחר החנטה". פירוש המשפט הוא, שבזמן שהפרי/ירק חנט - זה הרגע שבו נקבע באיזה שנה קלנדרית הוא נחשב. בחודשים הקרובים לדוג', שכבר יהיו מבחינה קלנדרית בתוך שנת השמיטה, עדיין יהיו הרבה פירות וירקות שיהיו על פי ההגדרה ההלכתית "יבול שנה שישית", כיוון שהחניטה התבצעה לפני ראש השנה (אגב, יהיה אותו הדבר בתחילת השנה השמינית, אבל רק הפוך. למרות שמבחינה קלנדרית כבר יהיה אחרי שנת השמיטה, עדיין יהיו פירות וירקות עם קדושת שביעית, כיוון שהחניטה התבצעה בשמיטה).
6) יבול חו"ל - ככלל, אנחנו לא מביאים בכלל יבול חו"ל כדי לא לפגוע בחקלאים הישראלים. עם זאת, במקרים נקודתיים, כאשר העונה לא מאפשרת להביא תוצרת ספציפית, ( כדוגמת אוכמניות בסוף הקיץ/תחילת החורף), ואין כאן פגיעה באף חקלאי ישראלי, יהיה תוצרת חו"ל באתר ( כמובן רק תוצרת שעברה את הבדיקות המחמירות ביותר מבחינת ריסוסים)
7) מצע מנותק - תוצרת הגדלה במנותק לקרקע ( בדרך כלל הכוונה לגידולים הידרופוניים). על תוצרת זו לא חלים דיני שמיטה כלל.
אז זה בגדול ההסבר לגבי איך תיראה השנה הקרובה.
במידה ויש לכם שאלות, ואפילו השאלה הכי קטנה, או שאתם מתעניינים ורוצים להבין קצת יותר לעומק על כל סוגי השיטות עבודה השונות, מוזמנים בכיף לפנות לישראל בלינק למטה, והוא יסביר לכם על ה-כ-ל